I detta vädret får man istället skapa sommar i köket … rosta tomater!
Ugnsbakade tomater med örter, chili och vitlök
2 dl olivolja extra virgin, gärna en ung med gräsig smak
1 dl vit balsamvinäger
8 skalade och krossade vitlöksklyftor
4 askar coctailtomater (ca1 kg)
2 rostade röda paprikor (eller färdiga på burk)
4 hela chilifrukter, urkärnade och finhackade
2 krukor basilika
Timjankvistar (eller andra andra färska örter om du har)
Torkad oregano
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa strösocker
Häll olivolja och balsamvinäger i botten på en ugnsfast form. Lägg i coctailtomater, de hela vitlöksklyftorna, den hackade chilin och torkad oregano, salta och peppra med färskmalen svartpeppar och rör runt tomaterna ordentligt. Strö över en nypa strösocker. Riv bladen från den ena krukan basilika och de ev. andra örterna och blanda samman. Droppa över lite olivolja och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1-1,5 timme. Ta ut formen efter ca 1 timme och ”tryck till” tomaterna med en gaffel så de öppnar sig, ställ därefter in dom igen. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Riv ner bladen från den andra krukan med basilika och blanda ner.
Ha allt i mixer och kör några minuter (beroende på om du vill ha såsen ”chunky” eller slätare). Det går också att mixa med en stavmixer. Njut. Passar till allt.