Pasta när den är som godast

Spaghetti med rostade valnötter och tomatpesto 4 pers

2 dl rostade valnötter, hackade
400 g körsbärstomater, delade
ca 150 g parmesan finriven (gärna lite mer att strö över vid servering)
6 st sardellfiléer i olja (Zeta)
Skalet från ½ citron, finrivet
2 vitlöksklyftor, finhackade
Hackade basilikablad från ½ kruka
1 röd chili, finhackad (eller 1 msk chiliflakes) ca 3 dl Extra virgin olivolja
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa strösocker
Spaghetti

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.  Sprid ut valnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 8-10 minuter, rör om en gång. Låt svalna. Vänd runt de delade tomaterna i ca 2 msk olivolja, salt och lite socker. Lägg på plåt med bakplåtspapper och rosta i ca 10 minuter, tills de släpper lite vatten och blir lite ”skrynkliga”. Ta ut och ställ åt sidan. Mixa sardeller, vitlök, citronskal, chili och parmesan tills det är ordentligt blandat. Ha i valnötterna och ca hälften av tomaterna, mixa och häll i olivoljan i en tunn stråle tills allt ”sitter ihop”. Häll över peston i en stor skål, smaka av med salt och peppar. Koka spaghettin enligt anvisningar på paketet, i en stor kastrull med saltat vatten. Häll av i durkslag, spara ca ½ liter av pastavattnet. Häll i spaghettin i skålen med pesto, häll i lite av pastavattnet också. Rör runt, ha i mer pastavatten om det behövs, spaghettin ska vara täckt av peston. Lägg i basilikan och resten av tomaterna. Dela upp på tallrikar, strö gärna över mer parmesan, lite svartpeppar och droppa på lite olivolja. Dekorera med rostade tomater.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s