Bästa och saftigaste kycklingfilén = lårfilé

on

Prismässigt rankas bröstfilén som den finaste biten på kycklingen, men jag tycker utan tvekan att det är lårfilén som är den bästa biten, den är enklare att tillaga, tål lite tuffare tag än bröstfilén och blir inte så lätt torr. Lite fetare är den också vilket gör underverk vid tillagningen!

Kycklinglårfilé med citron och timjan

Ca 800 g Kycklinglårfilé
Worshestershiresauce
1 ½ citron, 1 delad + saften från halvan
1 nypa socker
½ kruka färsk timjan, repade blad och 3-4 hela kvistar
Torkad timjan
2 msk chiliflagor
Salt
Färskmalen svartpeppar
Rapsolja att steka i
1 klick smör
2 msk kycklingfond
2 msk soja

Ta fram filéerna ca en halvtimme innan de ska tillagas så de blir rumsvarma. Salta och peppra rikligt runt om och krydda med chiliflakes, torkad timjan och de färska bladen. Gnid in kryddorna i köttet och droppa på lite Worshester på varje filé. Droppa över saften från den halva citronen. Sätt ugnen på 125 grader. Strö på lite socker på fruktytan på citronhalvorna och gnid in.

Ta fram en stekpanna och sätt på ganska hög värme (inte högsta dock)! Ha i rapsolja och lägg i filéerna i pannan när den blivit varm. När kycklingen börjar få lite färg, lägg i en klick smör, timjankvistar och citronhalvorna med fruktytan nedåt. Ta en sked och ös filéerna med smöret och skyn. Ta upp citronhalvorna och dela i mindre bitar, lägg allt i en ugnsfast form. Häll i ca 1 dl varmt vatten. 2 msk kycklingfond och 1 msk soja. Ställ in i ugnen och låt ”vila” sig klara tills de har ca 70 graders innertemp.

Servera tillsammans med tagliatelle som är kokt al dente och sedan vänd i en klick smör, kryddad med massor av färskriven svartpeppar och finriven parmesan.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s