Saffransmarinerade och grillade Vannameiräkor med saffranscrème och rostat surdegsbröd
Marinad
Ca 1 dl neutral olivolja
0,5 gram saffran (1 kuvert)
3 vitlöksklyftor, finhackade
Finrivet skal från en ½ citron
1 röd chili, finhackad (utan kärnor och mellanväggar)
Ca 1 dl bladpersilja, finhackad
2 st smulade peperoncini (små, torkade chilifrukter) eller chiliflakes
Blanda olivolja, saffran, citronskal, vitlök och chili i en kastrull, och värm på försiktigt under omrörning i ca 5 minuter. Det är mycket viktigt att inte oljan blir för het, så att vitlöken börjar brynas! När det börjar småbubbla i olja, drar du kastrullen från plattan och låter innehållet svalna.
Blanda sedan ned räkorna med skalet på i oljan tillsammans med den finhackade bladpersiljan. Låt alltsamman stå och ta smak av varandra i någon timme.
Använd en grillpanna eller en vanlig grill (det går att steka dom i stekpanna ochså). Grilla eller stek några minuter på varje sida så att de får fin färg och en liten stekyta. Strö över finhackad persilja, droppa över lite citron och servera tillsammans med saffranscrème och rostat surdegsbröd
Saffranscreme
2 dl majonnäs
2 påsar saffran
1 rostad vitlök (eller paste)
1 röd chili, urkärnad, finhackad
1 tsk cayennepeppar
1 tsk chiliflakes
Rör ner saffran, kryddor och vitlök i majonnäsen, låt stå ca en kvart och smaka sedan av med salt och peppar
VINVALET
Till den kryddstarka maten så samspelar en tysk riesling med lite sötma perfekt.
Den har en druvig, mycket frisk smak med hög syra som kompletterar dom lite heta räkorna.
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2016
#5810 105:-