Hur kunde jag glömma …

… det här strösslet har jag inte gjort på så länge, kan inte förstå hur jag kunde glömma det?
Så gott och passar perfekt till vardagspastan! Och till salladen. Och till kyckling. Och till allt.

Sardellpasta med bröd-  och vitlöksströssel

8 vitlöksklyftor, skalade
Dagsgammalt surdegsbröd, skuret i cm-stora tärningar
Skalet och saften från en ½ citron
Salt
Färskmalen vit- och svartpeppar
Olivolja
Ca 200 g Tagliatelle (eller annan pasta)
4 sardellfiléer i olja
1 tsk chiliflakes
ca 100 g finriven Pecorino (el. Parmesan)
1 knippe bladpersilja, finhackad (ca 1 dl)
2 msk smör

Strössel-
Kör 4 vitlöksklyftor i en matberedare tills de är finhackade. Ha i brödbitarna och det rivna citonskalet och kör tills det är fina smulor. Salta och peppra. Värm lite olivolja i en panna på medelvärme. Ha i brödmixen och stek tills det är gyllenbrunt, ca 5 min, rör ofta så det inte bränner. Ställ åt sidan.

Pasta-
Skiva 4 vitlöksklyftor i tunna skivor, sätt åt sidan. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisningarna på paketet men minska koktiden med 2-3 minuter. Häll av i durkslag men spara ca 5dl av pastavattnet. Hetta upp olivolja i pastakastrullen på medelvärme och lägg i den skivade vitlöken, rör hela tiden, den ska bara bli lite gyllengul. Lägg i sardellerna och chiliflaksen och rör runt tills sardellerna smält, ca 1 minut. Häll i citronsaften. Häll i ca hälften av pastavattnet och lägg tillbaka den avrunna pastan. Lyft runt med en tång. Låt puttra någon minut så att pastan är klar. Ha i den rivna osten och lyft runt så att den smälter ordentligt. Ta bort kastrullen från värmen, ha i persilja, smör och hälften av strösslet. Lyft runt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och mer citronsaft om det behövs. Lägg upp i skålar och toppa med resten av strösslet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s