Mina bästa köttbullar. Ever.

on

Ja det är sant, magiska smaker!
500 g nötfärs (gärna från Reko-ring Arvika)
3 klyftor vitlök (finhackade)
1 gul lök (finhackad)
1 ägg
3 msk balsamvinäger
Torkad timjan (ca 1 dl)
150 g Pecorino (eller parmesan) finriven
Salt
Färskmalensvart- och vitpeppar
Olivolja
Smör

Sätt ugnen på 125 grader. Smörstek lök och vitlök på medelvärme så att den blir ”blank”. Häll i balsamvinäger och rör om. Dra av och låt svalna.
Blanda färsen försiktigt med ägg, ost, timjan, salt och peppar. Vänd ner ”lökröran” försiktigt i smeten (den kan bli lite lös). Smaka av. Gillar du inte rå färs så provstek en köttbulle, viktigt att prova innan du steker, det blir inte samma sak att salta, peppra och krydda efteråt. Rulla köttbullar i den storlek du vill ha, jag föredrar lite större modell för då kan de gå färdigt i ugnen på låg värme utan att bli torra. Lägg på tallrik med lite olivolja. Stek på medelvärme så att de får fin färg, vänd runt försiktigt så att de inte går sönder. Lägg i en ugnsform och låt dem bli klara i ugnen. Ta ut formen och dela en köttbulle så ser du om den är färdig. Tänk på att den fortsätter att tillagas på eftervärmen. Täck med folie och låt vila. Servera med spaghetti och en stor klick aioli. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s