HabaneroTabasco – till rostbiffen …

 

Helstekt rostasfilé – perfekt bjudmat
”Vi är många som älskar kött, men trots att vi äter så mycket kött har vi kommit längre och längre ifrån den kunskap som berättar hur en mör entrecote ser ut, när det är bästa säsong för lamm och hur man ska tillaga kalvköttet för att behålla dess fina smak.”

Citatet kommer från Håkan Fällman, min guru vad gäller djurkunskap för hemmakocken! Han har gett ut boken ”Kött” – välja, hantera, tillaga som är en fantastisk inblick i hur du ska tänka när du köper kött och hur det ska tillagas för att få ut det bästa. Enligt honom är det enkelt att lära sig skilja på bra kött från dåligt, det gäller bara att få upp ögonen för vad som påverkar kvaliteten och hur det syns på köttet man köper.

Jag återkommer ju ständigt till hur viktigt det är att välja rätt i butiken, kött från djur som är uppfödda i trygghet med en bra mathållning. Visst ligger det mycket jobb framför oss för att alla varor ska bli märkta med ursprung så att vi själva kan välja, men,
efterfrågan skapar ju utbudet! Så länge vi av ren bekvämlighet fortsätter att gå samma runda med förbunda ögon i mataffären så kommer ingenting att hända. Om pengarna ska styra alla inköp så blir det nog inte så mycket bättre. Idag ska inte maten kosta något, man lägger hellre pengar på ett snyggt kök … eller en ny bil …
Problemet är att vi inte väljer ett dyrare kött med hög kötthalt, utan ett billigt med inpumpat vatten från massuppfödda djur, och därmed tillsatta smak- och färgämnen, då får man vad man ju vad man betalar för vilket gör att man egentligen inte kan klaga.

Givetvis sätter man sig inte i
bilen en fredag och åker runt i Värmland för att hitta lokalproducerade varor inför fredagsmyset, men jag vill gärna slå ett slag för Grön Ko i Värmlands Bro! De säljer ekologiskt kravcertifierat nötkött av raserna Hereford och Aberdeen Angus. Det unika med dessa djur är att de är gräsätare och långsamväxande. Inga djur slaktas före 2 års ålder. Djur som endast äter gräs får högre halter av omega 3 och ger ett nyttigare kött. Nyttiga och högre fetthalter ger också ett smakrikare kött.
Gå in på deras hemsida och titta – gronko.se

 Många gånger är ju utbudet betydligt mindre i en liten stad, och visst, här är ibland svårt att få tag på vissa köttprodukter om man spontant vill ha udda detaljer. Men charken på både ICA och Konsum är mycket hjälpsamma och beställer gärna hem. Dessutom så kan man prata med dem på plats i butik och få hjälp och råd om vad man ska köpa!
Nu är jag inne i en period med rostbiff eller rostas. Rostbiffen är ju en mycket mör och finfibrig stek med god köttsmak som oftast tillagas helstekt. Rostas (den lilla delen av rostbiffen som är väldigt mör, och som ligger på en helt annan prisnivå än filén) kan stekas i ugn i god tid före servering för att sedan skivas som biffar och grillas.
Viktigt att inte ha för hög temperatur vid tillagningen, man får inte stressa fram resultat i köket!

Denna veckan finns bra rostbiff i diskarna hos både ICA och konsum, pris från 129:-kg vilket är ett bra pris för något som du på ett enkelt sätt kan förvandla till en festmiddag! Dock skulle jag föreslå att du hos ICA lägger 20:- mer per kg och köper rostas istället, du kommer inte att bli besviken.
Till den färdiga steken så droppar du på några droppar Habanerotabasco och serverar med en god dijonsenap. Mixen av dijonsenap och tabasco till köttet är fantastisk!
Blanda ihop lite grön mixsallad som du serverar med limeaioli, så får man lite sötma och syra i smakpaletten vilket även gynnar vinet på ett positivt sätt. Ridderheims LimaAioli är faktiskt ok, om du inte vill göra egen. Droppa i några droppar färsk lime och ha i en nypa färskmalen svartpeppar så blir den ännu godare. Ett gott bröd till så är måltiden komplett, det behöver inte vara svårare!

SMAKLIG SPIS

 Recept

 Helstekt rostasfilé (eller rostbiff)
4 personer

800 g rostasfilé
flingsalt och nymald svartpeppar
(Tänk på att ta fram köttet ur kylen minst en halvtimme innan det ska tillagas).

Sätt ugnen på 120 grader.

Putsa filén om det behövs. Salta och peppra rikligt och klappa in i köttet.
Bryn köttet snabbt på hög värme runtom i rikligt med smör.
Lägg köttet i ugnsform. Häll lite vatten i stekpannan och koka upp tillsammans med stekskyn, häll sedan detta i formen.
Ställ in i den varma ugnen med en köttermometer i den tjockaste delen. Köttet är färdigt att tas ut när innertemperaturen är 55-58 grader. Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga ungefär 3-5 grader på eftervärmen. Låt vila i folie minst 10 minuter.
Stekskyn som blir i ugnsformen kan du lägga en klick smör i samt droppa i några droppar ljus kalvfond så har du en underbar sky att ha till köttet och salladen!

Grönsallad

Blanda 1 påse ruccola och en påse marchesallad. Vänd runt salladen i olivolja, salta och peppra samt droppa på balsamvinäger och färskpressad citron.

Vinvalet

Senapen och limen kommer att runda av smakerna så ett lite strävare vin, ex. en Cabernet Sauvignon från Sydafrika blir en perfekt följeslsgare.

Havana Hills Cabernet Sauvignon 2008 #6531 89:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s