Smakfull soppa av en slump!

on


SMAKFULL SOPPA AV EN SLUMP
En tänkt rostad tomatsås till köttfärssåsen blev en supergod potatissoppa med köttfärs och enrisrökt bog. Märkligt hur det kan bli.

 

Det är det som är det fantastiska med matlagning, även om det blir fel så kan det bli så rätt! Jag gjorde en köttfärssås där grunden består av en underbar sås på rostade tomater, det fina när man rostar tomater är att man får fram en underbar fyllig smak och sötma. Vitlökens egen naturliga smak koncentreras också enormt när den får ugnsrostas. Ett knippe färska örter med oregano som bas gör såsen så härligt god att man i stort sett inte behöver mer, förutom den vanliga mängden salt och svartpeppar!

Mitt problem vid tillfället
var att jag inte hade någon spaghetti, så vad skulle jag göra? Potatis fanns så då fick det bli en potatissoppa istället! Dessutom hittade jag en bit enrisrökt bog i kylskåpet så jag kokade snabbt några potatisar, hade i mer vätska (buljong eller vatten) i köttfärssåsen, några deciliter grädde och lite tärnad enrisrökt bog. Lät detta koka ihop och smaksatte med mer färska örter, vilken god soppa det blev!
Den söta tomatsåsen, oregano och rökt bog gifte sig perfekt.
Där ser man, ibland blir det inte som man tänkt sig, det blir bättre.

Smaklig spis!

Örter i höstträdgården
Har du, som jag, kryddor som fortfarande växer och frodas i trädgården?
I min trädgård så blommar oreganon trots höstvädret (det har den inte gjort på hela sommaren …), bladpersiljan har växt till sig och gräslöken är fortfarande flera decimeter hög. För att ta vara på örterna innan kylan knäcker dom så har jag ett tips. Ta en stor bunt gräslök och en stor knippe persilja, lägg på ett fat och låt torka. Riv skalet på två citroner och låt torka. Blanda de torkade, hackade örterna och citronskalet med en påse grovmalen svartpeppar och en deciliter flingsalt så har du en supergod allroundkrydda!

 

Rostad tomatsås

1 kg mogna tomater
4 skalade vitlöksklyftor
1 kruka oregano
2 msk torkad oregano
Olivolja
Salt och färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader
Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsform med de skalade vitlöksklyftorna och den repade, färska oreganon. Häll över rikligt med olivolja, salta och peppra ordentligt samt strö över torkad oregano.
Vänd runt så att kryddorna och oljan fördelas. Ställ in i ugnen i ca 1 timme tills tomaterna är mjuka.
Häll över i mixer och kör tills det blir en slät sås. Ställ åt sidan.

Potatissoppa med köttfärs och enrisrökt bog
4 personer

500 g nötfärs
200 g enrisrökt bog
1 kg småpotatis, skalad och delad
2 stora rödlökar, finhackade
5 dl vatten
3 dl grädde
1 kruka färsk oregano, finhackad
1 knippa gräslök, finhackad
1 stor näve hackad bladpersilja
Salt och färskmalen svartpeppar
Olivolja

Koka den delade potatisen lätt, ca 5 min. i välsaltat vatten. Häll av vatten, låt ånga av och ställ åt sidan. Ta en stor panna, fräs den finhackade löken i olivolja på medelvärme i ca 4-5 min, lägg i köttfärsen och bryn. Salta och peppra. Häll i tomatsåsen och låt puttra några minuter. Smaka av, salta och peppra mer om det behövs. Späd med vatten och häll i grädden. Skär den enrisrökta bogen i små tärningar och lägg i pannan. Krydda med de färska örterna och låt puttra några minuter.

Servera med ett gott bröd och gärna en klick av Lallerstedts limeaioli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s