Sommarsoppa på lokalt lamm

on

 

WP_20130727_003I veckan var jag på Gourmanderiet i Karlstad, väl värt ett besök för alla gourmander! Dom erbjuder bl. a. kött, charkuterier, ost, bröd, kryddor, ägg, frukt, och grönt. I köttdisken finns deras eget närproducerade nöt-, fläsk-, lamm- och viltkött, men även andra spännande charkuterier som skinkor, korvar, salami och ostar ifrån när och fjärran.
Det är Kils slakteris köttbutik, ”Gourmanderiet” som tillsammans med Sjöstedts frukt och grönt huserar i en liten, nyöppnad saluhall på Traktorgatan (mellan Statoil och Mio). Butiken är verkligen värd ett besök, det är inte mycket som slår att handla en god köttbit över disk vid en chark där mycket proffsiga biträden ger råd och tips! Och vilket kött! Här skär de köttet efter önskemål, jag fick bl.a. med mig en 300 g 6 veckor hängmörad entrecote samt några riktig fina tjocka fläskkotletter som blir underbara att lägga på grillen. Denna veckan hade dom lammfärs för 94:-/kg. Jag frågade om de hade mer än den som låg i disken, ett ögonblick bara, sa han och gick ut och malde mer! Det kan man kalla närproducerat! (www.kilsslakteri.se)
WP_20130727_002
Av lammfärs brukar jag göra biffar men just nu blev jag sugen på att göra en supergod soppa med lammfärs, spetskål, tomater, persilja och som kryddas med spiskummin. Får du inte tag på spetskål så använd savoykål istället.
På sommaren brukar man ju inte göra så mycket soppa, det mesta kommer från grillen men visst kan man äta soppa på sommaren! Det behöver ju inte vara grädde som bas utan buljong. Rent, fräscht och med tydliga smaker från huvudråvaran, i detta fall lammfärs. Jag brukar servera den i kopp som ett litet ”smakprov” tillsammans med en bit bröd för att sedan dra igång grillen.

Tipset – låt några bitar rökt sidfläsk sjuda med i ca 15 minuter för optimal smak på soppan. Om du gör soppan dagen före den ska serveras så låt fläsket vara kvar, ta sedan ur det när soppan värms.
Köp de stora buntarna med persilja på Lidl, ställ i en hink med vatten i botten och låt stå svalt och mörkt så har du persilja tillgänglig hela tiden!

SMAKLIG SPIS!

Lammfärssoppa

 

Somrig lammfärssoppa

500 g lammfärs
1 msk olivolja
20 g smör
1 stor gul lök, finhackad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
200 g spetskål, strimlad
ca 100 g rökt sidfläsk (kan uteslutas)
2 msk ljus kalvfond
2 msk Worchestershiresauce
1några droppar Tabasco
1 msk vitvinsvinäger
1 l vatten
Spiskummin
Chilipulver
Salt och färskmalen vitpeppar
1 pkt små körsbärs tomater (urkärnade, använd bara ”köttet”)
Finhackad bladpersilja

Bryn lammfärsen i smör och olja i en stor kastrull/gryta. Lägg i löken, vitlöken och sidfläsket som får bryna med några minuter. Rör ner spetskålen som också får bryna med några minuter. Blanda ner buljong, vatten, Worchestershiresauce, tabasco och kryddorna. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av igen och komplettera med de kryddor som behövs. Lägg i de delade tomaterna och persiljan, låt sjuda med ca 5 minuter för att smakerna ska komma fram. Smaka av igen, servera bara en bit gott bröd till, eller gör toast i ugnen med en skiva getost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s