PingstParty

on

 

Trevlig Pingst!

Sugen på något gott under pingsthelgen?
Oxfié med rostad vitlöksgrädde och ädelostsky.
Snacka om en ”match made in heaven …”
SMAKLIG SPIS!

OXFILÉ MED ROSTAD VITLÖKSGRÄDDE OCH ÄDELOSTSKY
4 personer

 ca 800 g oxfilé
2 msk smör
2 msk rapsolja
salt och färskmalen svart- och vitpeppar

Rostad vitlöksgrädde

4 stora klyftor vitlök
1 msk rapsolja
En nypa maizena
1 tsk rödvinsvinäger
4 dl vispgrädde
salt och färskmalen svart- och vitpeppar

Ädelostsky

80 g ädelost
3 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl rött vin
3 dl mörk oxbuljong
1 msk soja
1 msk tomatpuré
En knippe hackade färska örter (ex. bladpersilja, timjan, rosmarin)
salt och färskmalen svart- och vitpeppar
Vitlöksgrädde
Skala vitlöksklyftorna, skiva tunt. Rosta vitlöken oljan i panna på medelhög värme. Den får inte bli bränd, bara gyllenbrun. Pudra över mjölet och rör om. Häll på vinäger och grädde, låt sjuda i ca 5 minuter tills det blir ”såsigt”.
Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar

Ädelostsky
Finhacka schalottenlökarna och smörfräs i kastrull (blanka). Häll på vin och buljong, strö i de finhackade örterna. Pudra över mjölet och rör om.
Låt sjuda i ett par minuter. Rör ner ädelosten, sojan och tomatpurén.
Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar

Oxfilé
Vill du inte köpa färsk oxfilé så kan du köpa ryggbiff i bit

Sätt ugnen på 125 grader
Klappa in köttbiten i oljan och rikligt med salt och peppar runt om.
Stek på hög värme i stekpanna någon minut för stekyta. Lägg i ugnsfast form med en klick smör och ställ in i ugnen ca 15 minuter till en innertemperatur på 60 grader (medium). Ta ut och låt vila i folie 10 minuter.

Skära köttet –
Om du tar en titt på din köttbit ser du att muskeltrådarna i köttet alla ligger åt samma håll, ungefär som trådarna i ett tyg. När du ska skära är det viktigt att du skär tvärs över trådarna/fibrerna för att köttet inte ska bli ”trådigt” och segt.

Gräddkokt potatisgratäng
4 personer

1 kg fast potatis
3 dl standardmjölk
2,5 dl vispgrädde
1 gul lök
2 klyftor vitlök
25 g smör
ca 150 g smakrik hårdost (ex. präst)

Sätt ugnen på 250 grader
Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Skiva den gula löken och pressa vitlöksklyftorna. Lägg i kastrull och häll på mjölk och grädde. Salta och peppra.
Koka tills potatisen mjuknar, ca 10 min. Smörj en ugnsfast form och häll i blandningen, klicka över det resterande smöret och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
Grädda i ugnen ca 10 min till dess att gratängen är gyllenbrun.
Låt gratängen ”vila” i ca 10 minuter innan servering.

Till detta blir det gott med en vin som är vänligt mot plånboken –
Periguita Reserva 2005 #2560 79:- (finns även på magnum)
KWV Pinotage 2007 75:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s