Mat Möten Människor

Blossa glögg

MAT, MÖTEN och MÄNNISKOR
Det är tre ord som symboliserar julmånaden. Kanske inte i nämnd ordning för alla, men det bästa med alla möten människor emellan i juletider är maten!

Vid den här tiden på året så spelar maten verkligen huvudrollen. Man träffar sina vänner och umgås kring en bit mat och nu runt första advent börjar alla ”glöggträffar”. Men nog har vi blivit lite glöggfanatiska? Eller hur ska man förklara att det finns runt 50 stycken olika sorter av glögg på Systembolaget idag? Visst är det ”juligt” och gott att dricka glögg men alla dessa smaker? Äppelglögg, saffransglögg, chokladglögg, vaniljglögg … listan kan göras lång men man undrar ju vem som hinner smaka alla dessa sorter.
Men en kul förpackning är Blossas årgångsglögg(vit starkvinsglögg) i en förpackning om tre 200 ml flaskor med smak av Hjortron & Armagnac, Lingon & Enbär samt blåbär.
I år har det ochså lanserats en alkoholfri äppleglögg som är kryddad med kanel som är jättegod.

Glögg i all är men efter några muggar blir det lätt sötsliskigt så gör något annorlunda, prova Systembolagets Sherryprovarlåda! 6 halvflaskor där de viktigaste typerna av sherry finns med, (#94868, 299:- beställ på systembolaget, en kul julklapp också!)
Till sherryn gör du en liten provtallrik med gröna oliver, serranoskinka, boquerones (en typ av ansjovis), manchegoost och tortilla (finns i charkdisken), till PX:en tar du en bit mörk choklad Sherry är en lite bortglömd godsak som hör julen till och med de nämnda tilltuggen blir det en trevlig ”provarstund”!

Det godaste med att samlas för att dricka glögg är att det finns så mycket smaskiga tilltugg som är gott till. Lite ostar med någon söt chutney till blir gott.
Glögg och pepparkakor med ädelost har blivit en klassiker, vill du inte ha så tydlig smak av ädelosten så blanda den med crème cheese och riv i lite apelsinskal!
Choklad är supergott till glöggen! Olika praliner funkar alltid, eller prova den kaneldoftande chokladfonduen tillsammans med frukter och kardemummaskorpor

 Getostbollar med honung och tranbär
ca 200 g getost
100 g creme cheese
1 dl torkade tranbär

Blanda getosten och crème cheese, droppa i honungen. Ställ in i kylen tills den stelnar och kan rullas till bollar. Hacka tranbär och rulla bollarna i detta. Låt gärna stå framme en liten stund innan servering.


Färskostfyllda dadlar med serranoskinka
20 st

20 dadlar
100 g crème cheese
ca 10 skivor serrano
Skär ett litet snitt i dadlarna och spritsa/tryck i färskostcrèmen. Rulla in dadeln i en bit serranoskinka. Servera gärna med pekannötter.

Chili – och honungrostade nötter med ett stänk av kanel

2 dl skalade mandlar
2 dl cashwnötter
2 dl jordnötter
1 dl solrosfrön
1 tsk kanel
2 tsk chilipulver
½ dl honung
2 tsk flingsalt
1 tsk socker
2 msk flytande honung
1 äggvita

Sätt ugnen på 225 grader. Häll nötterna i en långpanna och blanda väl med kryddorna. Vispa äggvitan lätt och blanda ner äggvitan och honungen. Rosta ca 15 minuter.

 Chokladfondue med kanel

2 dl grädde
4 kanelstänger
ca 150 g mörk choklad (runt 65 %)
ca 50 g vit choklad

Koka upp grädde och kanelstänger. Låt det stå och dra, gärna över natten.
Ta bort kanelstängerna och koka upp grädden igen. Se till att du fortfarande har 2 dl grädde kvar. Om något har kokat bort fyll på tills du har 2 dl så att du får rätt konsistens. Tillsätt chokladen och rör tills du får en slät krämig fondue.
Häll över i fonduegryta och njut tillsammans med frukt, kardemummaskorpor, nötter och mandlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s