Vårkänslor i köket

Pocherad kyckling yoghurt-citronsås

Det är nog tyvärr lite tidigt än, i morgon kanske det snöar men den där glada, förväntansfulla känslan har ändå börjat spira, snart är det vår!

Grönt i olika kulörer är den färg som mest ger mig vårstämning, snart är det dags för egenodlade färska örter, sparris och alla andra härliga vårprimörer! Nu i mars är vi inne i en ”mellanmånad” tills godsakerna kommer i april, men snart är det påsk och det är alltid en föraning om att våren är på intågande!
Ett enkelt tips för att få en försmak av sommaren är att köpa en god, gräsig olivolja. Prova Merula, en spansk Extra virgin som är knallgrön och verkligen doftar och smakar nyklippt gräs! Jämför den med den olivoljan du brukar använda och jag lovar att du fått en ny favorit! Finns att köpa på Am´s Delikatess här i Arvika. Prova och njut!Merula olivolja

För tillfället kör jag vidare på den inslagna hälso- och salladsvågen och ni får ett underbart recept på kycklingsallad. Det ovanliga mot de flesta av mina recept där jag oftast grillar och ugnsbakar, är att här pocheras (sjuder i vätska) kycklingen, och tro mig, den blir så mör och smakrik!
Att pochera hela kycklingen med ben och skinn ger en mustig smak och du kan givetvis bara använda lagerblad och pepparkorn då benen och skinnet smaksätter jättemycket, men jag har lagt till lite fler godsaker!

SMAKLIG SPIS!

 

Kycklingsallad med citron- och yoghurtdressing

1 hel kyckling, helst ekologisk
ca 1-1,5 liter varmt vatten
10 svartpepparkorn
5-6 lagerblad
2 msk kycklingfond
1 tärning hönsbuljong
1 msk kinesisk soja

Lägg den hela kycklingen i en kastrull, fyll med vatten så att det täcker kycklingen. Lägg i svartpepparkornen, lagerbladen, buljongtärningen och de andra smaksättarna.
Koka upp och låt sjuda försiktigt i ca 50 min, köttet ska släppa från benen. Har du tid så låt gärna kycklingen svalna i vätskan. Ta ur kycklingen, ta bort skinnet och lossa köttet från benen. Dela köttet i mindre bitar.
Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna och låt svalna.

Citron- och yoghurtdressing med basilika

3 msk god majonnäs (helst Hellmans)
2 msk turkisk yoghurt
1 gurka, skalad, urkärnad och tärnad
2 sköljda citroner, det finrivna skalet och saften
1 kruka färsk basilika, plockade, rivna blad
Salt och färskmalen svartpeppar
Några droppar god Extra virgin olivolja

Blanda majonnäs, yoghurt, skalet och saften från citronerna i en stor skål (spara lite av det rivna citronskalet). Smaka av med salt och lite peppar. Lägg i kycklingen, pumpakärnorna och de rivna basilikabladen.Rör runt försiktigt och blanda väl. Ringla på lite olivolja och strö över lite rivet citronskal.
Servera med mixad grönsallad och en bit gott bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s