DAGS ATT TA FRAM GRILLEN

on

Bild

Varje vår när grillnerven börjar vakna blir jag av någon anledning alltid sugen på grillade baconburgare! Kanske mest på grund av vinterns slarvande med inköp av färdiggjorda sådana som serveras genom en lucka i en papperspåse någonstans i Sverige?

 

 

 

 

 

 

Jag vägrar låta mig nedslås av aprilvädret, sol eller snö, det är dags att ta fram grillen! En bra start när man är lite rostig vid grillen är att börja träna med egna grillade burgare! Det är få saker som du kan mäta smaker emellan som hemgjord versus färdigköpt hamburgare!
Finns inget som slår den hemgjorda, gillas av alla, både stor och liten, och är enkel att göra. Man kan ha sina favoritsmaker i den, det mesta passar. Knaperstekt bacon, rödlök, tomat och majonnäs på toppen blir pricken över i. Det behöver heller inte vara just hamburgerbröd till, det är minst lika gott med en tjock skiva av något surdegsbröd som man penslar med lite olivolja, grillar och sedan gnider in med vitlök.

Ska du ha gäster så är det perfekt bjudmat, förbered genom att försteka burgaren lätt och ställ in i ugnen ca 10 min. Förvara kallt för att sedan göra färdigt på grillen för vackra grillränder och underbar koldoft. Ta fram dem så att de inte är kylskåpskalla när de ska grillas och pensla burgarna med lite olivolja så att de inte fastnar på grillgallret. Tänk på att inte vända dem flera gånger fram och tillbaka utan låt dem ligga ”ifred” på grillen så att de hinner få yta innan du vänder på dem.

Prova den härliga mixen av avokado, fetaost och grillad lime som tillbehör till burgaren. När man grillar lime och citron så blir den sötsyrlig i smaken och underbart god att pressa över tillsammans med en god olivolja.avokado fetaost grillad lime grillad citron

SMAKLIG SPIS!

Grillad cheddar- och baconburgare
4 st

600 g nötfärs
1 gul lök finhackad
3 vitlöksklyftor finhackade
150 g finriven cheddarost
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk tabasco(kan uteslutas)
1 msk worshestershiresås(kan uteslutas)
1 kruka färsk oregano, finhackade blad
Torkad oregano efter smak
1 näve finhackad persilja
Salt och färskmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Stek löken och vitlöken på medelvärme så att den blir mjuk och blank, ställ åt sidan för att svalna. Blanda färsen med ägg, ost, lök och alla kryddor, salta och peppra rikligt. Rör runt försiktigt och smaka av. Förstek gärna ett litet smakprov då smakerna blir annorlunda när färsen steks. Forma 4 lite tjockare burgare som du givetvis kan lägga direkt på grillen på indirekt grillning(kolen runt om), men det är lättare att få dem saftiga om du först försteker dem lätt, sen låter dem ligga till sig i ugnen ca 20 minuter på 150 grader. Efter det är de perfekta att lägga på den varma grillen i några minuter på varje sida för att sedan serveras med grillade bröd och dina favorittillbehör!

Feta- och avokadogodis
4 pers

1 paket fetaost
2 avokado
2 lime
1 citron

Rikligt med god olivolja
1 näve timjan, bladen
Salt och färskmalen svartpeppar

Dela limen och citronen, grilla snittytorna. Kärna ur avokadon och dela i bitar, smula fetaosten och lägg det i en skål. Vänd runt i olivoljan med timjan och salt och peppar. Pressa över lime och citron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s