Buffé – säkert sommartecken!

on

Goda salladerHärlig grillbuffé
Nu är högtiden på året för bufféer! Student, konfirmation och midsommar! Samt alla andra festligheter vi har i våra trädgårdar med vännerna. Tidningarna är fulla av roliga recept för högtidsstunderna och man kan få många tips och idéer!

Oavsett om man gör maten själv eller beställer den så får man inte glömma buffébordet, det ska stå i centrum. Det är lätt att fastna i hur man ska få plats med alla gäster och sen ställer man buffén där den får plats, ibland i ett hörn eller på diskbänken och inget fel i det, bara det är vackert att se på!Låt den spela huvudrollen. En vacker buffé gör gästerna glada och förväntansfulla, inte minst hungriga! Jag lägger nästan mer tid och energi på hur buffén och maten ska se ut än hur maten smakar… Det var inte riktigt sant, givetvis är maten det viktigaste men buffébordet måste vara en fröjd för ögat, vi äter med ögonen!

Alla kan ta med sig sin del till buffén så att man inte behöver göra allt själv, knytkalas är jättebra men bestäm ett tema som går igenom maten annars blir det lätt en hel palett av smaker som kanske inte alltid går så bra tillsammans (men som var och en för sig är jättegoda). Man ska ha en röd tråd av smaker som går genom maten, så att det inte blir för spretigt. Ha hellre färre rätter som gifter sig med varandra så blir din buffé en succé!

Tänk ut ett tema och låt det gå igenom dukningen, bestäm färg/färger och här är mindre bättre. Jag har ofta svart som bottenfärg och kompletterar med en eller två andra skarpa färger beroende på vilket tillfälle det är. Svart låter kanske dystert men det ger en bra grund och framhäver färgen på maten. Bygg upp buffén på höjden så att faten och skålarna står på olika nivåer och inte bara plant. Man kan ta en drickback och ställa upp och ner på mitten av bordet med duk över så är det bufféns ”centrum”. Jag använder oftast engångsfat att lägga upp fisk och kött på, sen olika typer av skålar och glas till allt det andra. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Jag har gjort massor av fynd på olika loppisar, både uppläggsfat, skålar och bestick. Vill man hellre använda engångsmaterial så finns det ju massor av olika pappersdukar och engångsfat i fina färger som är bra att använda till just detta. Vill du fynda och använda riktig duk så har Jysk en typ av sammetsduk som är billig och perfekt att använda till buffébordet.
Ställ ut krukor med färska örter, de är vackra att se på och ger en fantastisk doft. En skål med citron och lime ger blickfång. Färska blommor är alltid vackert, nu under sommaren finns det också en massa krukväxter som vi har ute som blir fina att ställa på buffén.Salvia, rosmarin, timjan
Nästa gång fortsätter jag med tips och råd om enkel, vacker mat till din buffé och hur du förbereder och lagar den på enklaste sätt!

SMAKLIG SPIS !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s