Another Meatfree Monday

on

Ja då var det måndag igen då! Bara att bita ihop och äta lite mer pasta.

sardellpasta-med-strossel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sardellpasta med bröd-  och vitlöksströssel 4 p
8 vitlöksklyftor, skalade
Dagsgammalt surdegsbröd, skuret i cm-stora tärningar
Skalet och saften från en ½ citron
Salt
Färskmalen vit- och svartpeppar
Olivolja
Ca 200 g Tagliatelle (eller annan pasta)
4 sardellfiléer i olja
1 tsk chiliflakes
ca 100 g finriven Pecorino (el. Parmesan)
1 knippe bladpersilja, finhackad (ca 1 dl)
2 msk smör

Strössel-
Kör 4 vitlöjsklyftor i en matberedare tills de är finhackade. Ha i brödbitarna och det rivna citonskalet och kör tills det är fina smulor. Salta och peppra. Värm lite olivolja i en panna på medelvärme. Ha i brödmixen och stek tills det är gyllenbrunt, ca 5 min, rör ofta så det inte bränner. Ställ åt sidan.

Pasta-
Skiva 4 vitlöksklyftor i tunna skivor, sätt åt sidan. Koka pastan i en stor kastrull enligt anvisningarna på paketet men minska koktiden med 2-3 minuter. Häll av i durkslag men spara ca 5dl av pastavattnet. Hetta upp olivolja i pastakastrullen på medelvärme och lägg i den skivade vitlöken, rör hela tiden, den ska bara bli lite gyllengul. Lägg i sardellerna och chiliflaksen och rör runt tills sardellerna smält, ca 1 minut. Häll i citronsaften. Häll i ca hälften av pastavattnet och lägg tillbaka den avrunna pastan. Lyft runt med en tång. Låt puttra någon minut så att pastan är klar. Ha i den rivna osten och lyft runt så att den smälter ordentligt. Ta bort kastrullen från värmen, ha i persilja, smör och hälften av strösslet. Lyft runt så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och mer citronsaft om det behövs. Lägg upp i skålar och toppa med resten av strösslet.

vitlok-brodstrossel

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s