Ett underbart sätt att njuta vid grillen, ett recept i stort sett rakt av kopierat från min grillguru- Jonas Borssén
Foto – Björn Lindeberg
Provencalska kycklingvingar
1 kg kycklingvingar
1 msk olivolja
provensalsk kryddblandning
citronklyftor
Provensalsk kryddblandning
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk finhackad färsk timjan eller mejram
1 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk finhackade färska lavendelblad
Blanda vingarna med olja och kryddblandningen.
Låt briketterna brinna ner till askgrå glödbädd. Stäng locket och låt spjällen vara öppna i botten och på locket. Stäm av värmen, cirka 200 grader är bra starttemperatur, strålningsvärmen ska vara medelstark.
Lägg på vingarna så att de tillagas med direkt glödvärme. Sätt på locket och beräkna cirka 10 minuter. Vänd kycklingvingarna och grilla ytterligare 10 minuter under lock. Tar vingarna för mycket färg flyttar du dem åt sidan så de tillagas med indirekt glödvärme.
Pressa citronsaft över vingarna och ät med fingra
En klockren rosérätt och vad passar bättre än ett vin från Provence, med samma örtaromatiska inramning som kycklingvingarna, och med behaglig jordgubbsfrukt och uppfriskande syra är Domaine de Collavery, (2859, 79kr), ett vin för grillglaset!