Potatis – älskad knöl!

 

Rösti

I dessa LCHF-tider när kolhydrater helst ska bannlysas från vår kost så gör jag tvärtom! Både potatis och pasta är mättande, prisvärda och perfekta middagskompisar, de kan dessutom varieras på ett otal sätt så att maten blir både god och näringsriktig.

Häromdagen stod jag med en del kokt potatis som blivit över från en middag och undrade vad jag skulle göra? Stekt potatis är ju inte så roligt längre, skivad kokt potatis som man droppar lite soja på och lägger på knäckemackan är en variant som hängt med länge, potatissallad en annan. Då kom jag att tänka på Rösti. Det är så längesen jag åt det och det är ju så gott! Rösti är en klassiker som nog var mer vanligt på 80-90 talet men som förhoppningsvis är på väg tillbaka. Så gott och kan varieras i det oändliga, dessutom ett festligt och lättlagat tillbehör till festmiddagen och gästerna älskar den!

Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka som man kan laga med rå eller kokt potatis. Jag gjorde den på kokt potatis och smaksatte den med smörstekt purjolök och gruyèreost.Smörstekt purjolök Gör man den på rå potatis så river man grovt på rivjärn, saltar och kramar ur vattnet ur potatisen innan man formar den. Tänk på att ha en riktigt het panna och stek i både olja och smör för att få till de frasiga kanterna. Potatisen behöver också mycket salt!

Jag hade fortfarande potatis över så då fick det bli hemgjord gnocchi. Jag är oftast bekväm och köper dom färska och färdiggjorda men vilken skillnad det blir! Gnocchi är en pastaliknande klimp av potatis från de norra delarna av Italien som blir ett lite annorlunda och väldigt gott komplement till middagen, perfekt att använda den kokta potatisen till. Det kanske är lite pyssel men väl värt mödan. Mängden mjöl man använder kan variera beroende på potatissort, ricottan gör också att det blir lite saftigare men du får prova dig fram. Arbeta inte degen för länge för då blir den grynig.

Man kan bara koka dom och sen smaksätta men jag gillar att efter kokningen steka dom hastigt i smör på hög värme med någon god ört, ex. salvia eller oregano, för att få den goda stekytan. Därefter vända i smör och riva över parmesan.

 Smaklig spis!

 

Rösti med purjolök och gruyère
4 pers

ca 1 kg kokt potatis genom potatispress
½ purjolök, sköljd skivad och strimlad
100-150 g finriven gruyère (eller annan hårdost)
70 g smör
olivolja
salt
Färskmalen vitpeppar

Smörstek purjolöken på medelvärme i några minuter, blanda under tiden den pressade potatisen med osten, salta och peppra. Ta ur purjolöken ur pannan, lägg i en klick smör och lite olivolja och höj värmen. Blanda purjolöken med potatisen och osten och forma till  en ”kaka”. Lägg kakan i pannan och platta till med stekspaden. Skaka så att den inte fastnar. När den är färdig och knaperstekt på ena sidan så låt den glida ner på en tallrik. Ha mer smör och olivolja i pannan. Ta en lite större tallrik över den andra och vänd på kakan. Låt glida ner i stekpannan och stek färdigt. Garnera gärna med lite timjan och njut till en god köttbit.

GnocchiGnocchi med smörstekt oregano och parmesan

ca 1 kg kokt potatis genom potatispress
ca 5 dl mjöl
2 msk Ricotta (italiensk färskost)
2 ägg
salt
Riven parmesan
ca 70 g smör klick smör

Blanda den pressade potatisen med ägg, färskost  och salt, tillsätt sedan mjölet och arbeta samman till en jämn, fast deg.

Dela potatisdegen i 4 lika stora delar på mjölat bord och rulla till tumstjocka längder. Skär i ca 2 cm-stora bitar med mjölad kniv och tryck gärna till med en gaffel för mönster i bitarna.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchin och koka i omgångar, de är färdiga när de stiger upp till ytan, det tar bara ett par minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Lägg en stor klick smör i en stekpanna och hetta upp. Lägg i gnocchin och stek för knaprig stekyta på bägge sidorna. Ta ur pannan lägg i en skål och vänd runt i en klick smör, hackad oregano och finriven parmesan. Servera tillsammans med ruccola och vadhelst annat du önskar!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s