Värna våra lokala bönder

Ryggbiff Kils Slakteri

Viktigt att värna om lokala produkter och har vi chansen så tycker jag att vi ska ta den. Coop har börjat sälja kött från Kils slakteri!

Kils Slakteri Värmland startades 2010 och är ett modernt, småskaligt slakteri som arbetar för ett närproducerat kött med hög kvalitet och god djuromsorg. Slakteriet erbjuder kött från nöt, lamm, älg samt gris som valts ut hos lokala leverantörer. Kils slakteri har också en jättefin butik i Karlstad med mycket kunnig och jättetrevlig personal och du får alla råd och tips du behöver för att köpa rätt produkter som passar dig och det speciella tillfället!

Alla har ju inte möjlighet att bara åka ut till någon bonde i närheten för att få köpa en biff (har man tur och känner någon som säljer så brukar det ju vara ett halvt djur man köper och då får man ju olika delar som man kanske inte vill ha) så det här är ju jättebra!
Jag köpte 2 tjocka skivor hängmörad ryggbiff med fettkappa på tillsammans 600 gram. Eftersom jag själv lätt äter 300 gram så räcker det till mig och en till. Alla kanske inte är så stora i maten och då räcker det gott och väl med 200 gram per person.

Ryggbiff

Som vanligt får vi vad vi betalar för och som ”vardagsmiddag” kanske det svider lite väl i plånboken men till fest så är det perfekt! När man ”kostar på sig” oxfilé så är ju priset oftast runt 300:- kg och då är den dessutom brasiliansk! Jämför man kvalité så är priset på den här biffen rena fyndet! Smaken ska jag inte ens nämna!

 

WP_20150206_19_26_54_Pro

När du köper kött i butiken så ha ett par saker i åtanke – Snittytan ska vara jämn och köttet ska ha en fin marmorering. Det insprängda fettet är smakrikt och gör köttbiten saftigare. Fettet då? Ja, det smälter bort när du steker eller grillar. Vänd på förpackningen, finns det lite köttsaft, är köttet sannolikt mört och fint.
Mörat är en process som sker inne i köttet med hjälp av dess egna enzymer. De bryter ner proteiner i celler och bindväv, så köttet blir mört. Vid hängmörning får hela köttet hänga, med ben, i ett kylrum med låg temperatur på ca 2-4 grader och med 85% luftfuktighet. vid hängmörning dunstar även vatten från köttet (färskt kött innehåller upp till 75% vatten). Köttet lättar då i vikt med cirka 17% (jämför man köttpriset i handeln bör man tänka på att man betalar för en hel del vatten).

Tabasco

Dijonsenap

Min favorit just nu till en köttbit är en klick dijonsenap och några droppar tabasco.
Det här kan kanske låta lite märkligt men jag lovar, prova detta och ni är fast! Givetvis kräver det en viss talang för heta smaker, men det är supergott! Till detta räcker det gott med en sallad och en bit bröd så är middagen i hamn.
Gillar du inte kombinationen av dijon och Tabasco så kanske en smörklick passar bättre? Jag har ju aldrig varit en förespråkare av halvfabrikat men det är ju oftast ett måste för att hinna med och nu har jag hittat ett fantastiskt gott ekologiskt kryddsmör på Coop! Passar perfekt om man som mig är för lat att göra eget, dessutom väldigt krämigt och gott! Jag köpte i smakerna vitlök och bearnaise och de var väldigt krämiga och smakade precis som utlovat, speciellt bearnaise som hade en perfekt ton av dragon som inte blev för mycket.

Jag skriver inget recept idag utan bara tips om hur jag tycker man ska tillaga köttbiten på bästa sätt.

SMAKLIG SPIS!

Hängmörad ryggbiff

Ta ut kötter från kylen ca en halvtimme innan det ska tillagas. Torka köttet med hushållspapper och sätt en stekpanna på hög värme. Salta och peppra köttet ordentligt, köttets egna fett tillför också massor av smak så låt fettkappan sitta kvar under tillagning. Använd också ordentligt med stekfett (köttet suger inte åt såg något av det som är i pannan) och skeda fettet över köttet under stekning. För att veta hur länge köttet skall stekas så använd för bästa resultat en stektermometer, för medium rare ska köttet vara max 60 grader, för medium max 63 grader. Tyvärr är det så att även ett dyrt kvalitetskött blir grått och tråkigt om man ”översteker” det. Låt köttet vila under folie i ca 10 minuter, detta för att porerna ska sluta sig så att inte så mycket vätska sipprar ut när man skär det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s