Det enda som är bra med vinter …

on

…är att man kan fortsätta äta vintermat …

Dessa köttbullar är vansinnigt goda i en tomatsås (gör gärna din egen för att få full pott smakmässigt, men har du en färdig som du tycker är bra så funkar det också … (nästan)!

 

Hemrullade köttbullar med örter och parmesan

500 g nötfärs
1 ägg
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl riven parmesan
1 msk olivolja
2 msk Worshesterschiresauce
Några droppar Tabasco
1 knippe bladpersilja, finhackad
Torkad rosmarin
Torkad timjan
Salt och färskmalen svartpeppar
Några färska kvistar av rosmarin, repade blad
Rapsolja att steka i

Förstek löken och vitlöken tillsammans med dom repade rosmarinbladen så att den blir blank och låt svalna. Blanda färs, ägg, salt och peppar väl i en skål. Ha i resten av ingredienserna, blanda och smaka av (vill du inte smaka den rå så stek en klick och smaka av). Komplettera med mer salt, peppar eller torkade örter. När färsen smakar som du vill, spola händerna i kallt vatten, forma till lite större köttbullar och lägg på en oljad tallrik. Stek runt om för fin stekyta. Låt gärna bli färdiga på ca 125 grader i ugnen, annars sänk värmen på spisen och stek färdigt.

Ugnsbakade tomater med örter, chili och vitlök

2 dl olivolja extra virgin, gärna en ung med gräsig smak
1 dl vit balsamvinäger
8 skalade och krossade vitlöksklyftor
4 askar coctailtomater (ca1 kg)
2 rostade röda paprikor (eller färdiga på burk)
4 hela chilifrukter, urkärnade och finhackade
2 krukor basilika
Timjankvistar (eller andra andra färska örter om du har)
Torkad oregano
Salt
Färskmalen svartpeppar
1 nypa strösocker

Häll olivolja och balsamvinäger i botten på en ugnsfast form. Lägg i coctailtomater, de hela vitlöksklyftorna, den hackade chilin och torkad oregano, salta och peppra med färskmalen svartpeppar och rör runt tomaterna ordentligt. Strö över en nypa strösocker. Riv bladen från den ena krukan basilika och de ev. andra örterna och blanda samman. Droppa över lite olivolja och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 1-1,5 timme. Ta ut formen efter ca 1 timme och ”tryck till” tomaterna med en gaffel så de öppnar sig, ställ därefter in dom igen. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Riv ner bladen från den andra krukan med basilika och blanda ner.
Ha allt i mixer och kör några minuter (beroende på om du vill ha såsen ”chunky” eller slätare). Det går också att mixa med en stavmixer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s